Település:
Zala megye, Gyenesdiás


 

 

 

Talabér-Bujtor-Osvald–féle vízimalom

2021 májusától már Pékmúzeum, Herbárium és egy meseszép fűszerkert is várja az érdeklődőket.

Bemutatkozás

Gyenesdiáson új életet leheltek a magányosan tengődő Talabér-Bujtor-Osvald–féle vízimalomba, ahol 2021 májusától már Pékmúzeum, Herbárium és egy meseszép fűszerkert is várja az érdeklődőket. Kicsiknek és nagyoknak egyformán üdítő, természetközeli élményt nyújt, ráadásul számtalan kézműves és gyógynövényes portéka, workshop, valamint közös sütés is tetézi majd a hangulatot. Május elsejétől minden hétvégén, júniustól pedig kedd és vasárnap között ingyenesen látogatható. 

Története

A gyenesdiási vízimalom keletkezéséről nem sokat tudunk, csak annyi biztos, hogy az 1500-as évek derekán már vígan őrölte a gabonát. Kerekét a Malom-patak vize hajtja, mely a kirándulók számára talán ismerős János-patakból ered. Valamikor a 18. és 19. század táján a Talabér család birtokolta, tőlük előbb Bujtorék, majd a két világháború között az Osvald-família tulajdonába került. Rövid ideig helytörténeti kiállításnak adott otthont, aztán munkáscsaládok lakták.

Pékmúzeum

Az emeleten egy majdnem 10 tonnás pék kemence kapott helyet, ami akár 10-12 kenyér sütésére is alkalmas. Körülötte megelevenednek a korabeli használati tárgyak, a malomszerkezet makettjének köszönhetően pedig testközelből pillanthatnak be a vendégek a működés kulisszái mögé. A vadászati kultúráról regélő leporellókon az üdülőfalu Festetics örökségének egy töredékét ismerhetik meg a látogatók.

Herbárium

Az épület alsó szintjén minden a kézművességről és a gyógynövényekről szól. A Herbárium egy igazi kincsesbarlang: a Kakukkfű Porta egészséges szörpökkel, lekvárokkal és teákkal képviselteti magát, de a Százszorszép Manufaktúra gyógynövényes szappanjait is kár lenne kihagyni. Ezen kívül ásványékszerek, egyedi dísztárgyak, mézeskalács és levendulás apróságok is kínálják magukat. 

Fűszerkert

A féltő gondoskodással kialakított fűszerkert a Gyógyító óriás tematikájára épül: minden részébe olyan növényeket ültettek, melyek a megformázott testrészre vannak jótékony hatással. A hat ágyasból álló, üde kertecske nyitvatartási időn kívül is szabadon látogatható.

Állandó programok

Június 1. és szeptember 30 között minden héten kedden és csütörtökön megrendezésre kerül a „Mindennapi gyógynövényeink” című foglalkozás. A kóstolóval egybekötött szakmai előadás tea-jeggyel látogatható, de a gyerekeknek ingyenes a részvétel. 

Minden hónap utolsó szombatján, egy vetített képes bemutató keretében lehet kitárgyalni „A hónap gyógynövényét”. A foglalkozás fitoterapeuta vezetésével történik, közben hasznos ismeretekre, praktikákra tehetnek szert az érdeklődők.

Minden hónap második szombatján egy meseterapeuta szórakoztatja a vendégeket a „Mesélő gyógynövények” foglalkozáson. Az itt említett programokon maximum 20 fő vehet részt egyszerre, és minden esetben előre kell regisztrálni.

Megközelítés

A Diási Vízimalom, Pékmúzeum és Herbáriumot roppant egyszerű megtalálni autóval, elég csak követni a 71-es út vonalát, majd az árulkodó nevű Malom utcába kanyarodni.

Forrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület